Co-housing

Co-housing

Antrist Vastgoed heeft het woonconcept ‘co-housing’ ontwikkeld. Bij deze woonvorm staat de deeleconomie centraal. Cohousing probeert de voordelen van woningen in private eigendom te combineren met het delen van gemeenschappelijke voorzieningen en een verhoogd gemeenschapsgevoel. Door middel van privéwoningen die worden geclusterd rond dezelfde gedeelde ruimte, bevorderen we de sociale cohesie tussen jongeren, gezinnen en senioren.

Het ontwerpproces legt steevast de nadruk op het bewust koesteren van sociale relaties. Huishoudens hebben een onafhankelijk inkomen en een privé-leven en met de buren plannen en beheren ze gezamenlijke gemeenschapsactiviteiten en gedeelde ruimtes. Elk geschakeld huis of eengezinswoning heeft traditionele voorzieningen, waaronder een eigen keuken, woonkamer, badkamer en slaapkamers. De gedeelde ruimtes hebben een gemeenschappelijk ontmoetingsruimte, een keuken met een grote eetruimte, een wassalon, een kinder speelkamer, een televisiekamer, een co-workingspace, een muziekkamer, een atelier en logeerkamers. Ook buiten zijn er gedeelde ruimtes, waaronder parkeerplaatsen, voetpaden, speelpleintjes en sier- en moestuinen met fruitbomen. Buren delen ook middelen zoals gereedschap en tuinmateriaal, speelattributen, auto’s en fietsen.

De mens heeft een enorme behoefte aan onderling sociaal contact, ongeacht hun leeftijd. Wij vinden dat in een gemeenschap waarin gezinnen, jongeren en senioren samen leven en zorg dragen voor elkaar, aan ieder zijn behoeften wordt voldaan. Daarbij speelt innovatie een grote rol. Alle woningen zijn levensloopbestendig en voorzien voor domotica, waardoor senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en functioneren. Ook is er in de ontwikkeling van dit project veel aandacht voor natuur en biodiversiteit. Dat betekent dat de constructie en ook de gevels zoveel mogelijk gebouwd zullen worden in materialen van natuurlijke oorsprong. Met deze maatregelen zorgen wij ervoor dat het wooncomplex een relatie aangaat met de omliggende natuur en deze versterkt.

Download presentatie
Antrist Vastgoed

Afbeeldingen afkomstig van: Margry Arts Architecten