Wooncomplex Lighart Loonsedijk te Lage Zwaluwe

Wooncomplex Lighart Loonsedijk te Lage Zwaluwe

Gelegen langs de historische dijklinten van Lage Zwaluwe, ligt een horecapand met een (eet)café, een feestzaal en een bovenwoning erboven bekend als Café-Restaurant & Feestzaal Ligthart. Antrist Vastgoed heeft samen met de gemeente de mogelijkheid onderzocht om deze locatie op een gepaste manier te her ontwikkelen, zodat het passend is bij de woningopgave voor deze tijd, maar ook passend bij het dorp en het beschermd dorpsgezicht dat op deze locatie geldt. Het plan is om het huidige horecapand te slopen en te op te bouwen tot een appartementencomplex.

Het nieuw te ontwikkelen complex biedt uitstekende mogelijkheden voor levensloopbestendige vitaliteitswoningen voor 50-plussers en empty nesters. Het woonconcept is ook uitermate geschikt voor medioren die gelijkvloers en comfortabel opteren. Er worden is ons voorstel totaal 9 ruime en 4 compactere appartementen gesitueerd, allen met een weids uitzicht over het indrukwekkende landschap.

Het plan gaat uit van een geschakeld volume van een laag met een kap. Het geschakelde volume is zo op de locatie gesitueerd dat de kopgevel van het deel dat zich aan de Loonsedijk manifesteert op nagenoeg dezelfde plek als het bestaande pand. Het andere deel van het gebouw wordt meer naar het noorden verplaatst (of naar achteren vanaf de Loonsedijk gezien), waardoor het volume niet massaal over komt en het goed aansluit op de dorpse korrel van de directe omgeving. De architectuur zal in zijn volumes traditioneel zijn, met een bouwlaag en een zadelkap. We hebben helder en rustige volumes ontworpen die aansluiten op het morfologische karakter van de bestaande dijkbebouwing. Echter betreft de locatie wel een belangrijke plek met drie monumentale gebouwen in de directe omgeving. Met een expressieve maar moderne detaillering en textuur laten we de nieuwe volumes aansluiten op deze monumentale plek.

Groen is een groot goed, vinden wij. Daarom wordt het complex plusminus twee meter van de weg gesitueerd, zodat we het gebouw rondom in het groen kunnen zetten. Gezien het hoogteverschil van de dijk kunnen we het volume aan de oostzijde op poten zetten, zodat we daaronder, uit het zicht, parkeergelegenheid creëren. De appartementen hebben een inhoud variërend van maximaal 110 m2 tot minimaal 70m2. Een gemeenschappelijke ruimte voor sociale activiteiten zoals een orangerie kan nog in het ontwerp meegenomen worden.

De schetsplannen zijn door de monumentencommissie van de gemeente Drimmelen goedgekeurd. De herziening van het bestemmingsplan is in uitvoering en wij zijn bezig met het voorlopig ontwerp. Verwachting is dat wij in de loop van 2024 starten met de bouw.

Antrist Vastgoed Antrist Vastgoed

Afbeeldingen afkomstig van: Wenink Holtkamp Architecten